Ce rol are o microscopie speculara?
Procedura de microscopie speculara este un test optic folosit pentru a studia corneea, stratul celular transparent care acopera ochiul, in special structura cunoscuta sub numele de tesut endotelial al corneei. De asemenea, se foloseste microscopia speculara si cu scopul de a determina numarul, forma si dimensiunea celulelor sale endoteliale.
Prin intermediul numararii endoteliale se obtin imagini de inalta rezolutie, astfel incat sa se poata efectua o analiza a acestor imagini, sa se faca un studiu morfometric al celulelor si sa se detecteze eventuale leziuni in aceasta structura.
In general, o persoana tanara sanatoasa prezinta in acest strat intern un model uniform de celule hexagonale cu aceeasi dimensiune. Acest tipar poate fi modificat pe masura ce crestem, din cauze patologice sau proceduri chirurgicale. Ca o consecinta a acestei modificari, poate exista o pierdere de celule. In unele situatii de pierdere avansata a celulelor, rezultatul va fi unul foarte urat, si anume scaderea vederii.
La ce se foloseste o microscopie speculara?
Microscopia speculara este utilizata in principal pentru examinarea sistematica preoperatorie a pacientilor care doresc sa aiba o interventie chirurgicala de cataracta sau o interventie chirurgicala de implantare a cristalinului fachic . Este deosebit de important sa mentionam de asemenea faptul ca procedura este utilizata pentru diagnosticarea si urmarirea degenerescentei corneene si a distrofiilor.
Indiferent de faptul ca urmeaza sa fie efectuata o astfel de procedura inaintea unei interventii chirurgicale sau pentru diagnosticarea si urmarirea degenerescentei corneene si a distrofiilor, pacientii au intrebari. Isi doresc in primul rand sa stie daca procedura este riscanta.
Apoi, dupa ce afla ca aceasta nu prezinta nici un risc, doresc sa stie cum sa se pregateasca in vederea efectuarii procedurii. Vom vedea in continuare ce trebuie retinut referitor la acest subiect.
Pregatirea pentru microscopie speculara
Procedura de microscopie speculara nu este una care sa aiba nevoie de o anumita pregatire prealabila. Cu toate acestea este important sa fie efectiata procedura fara lentile pentru a obtine rezultate adecvate.
Exista insa si mici exceptii. Nu toata lumea isi scoate lentilele de contact inainte de o microscopie speculara. Acest lucru nu se intampla neaparat deoarece nu doresc indepartarea lentilelor. Unele persoane pur si simplu le uita si isi amintesc abia dupa test de procedura.
Cei care cauta informatii despre cum se procedeaza dupa o microscopie speculara, trebuie sa fie foarte atenti. Microscopia speculara este o tehnica neinvaziva, deci nu necesita contact direct cu ochiul si nu provoaca reactii adverse. Dupa testare, asadar, orice activitate de zi cu zi poate fi efectuata fara nicio problema.
Cum se efectueaza microscopia speculara?
Testul se efectueaza folosind un microscop specular fara contact, care evalueaza celulele celui mai intern strat corneean, studiaza densitatea, dimensiunea si forma acestora. Microscopul folosit permite cunoasterea valorii grosimii corneei ca pachimetru.
Aceasta tehnica se bazeaza pe proiectarea unui fascicul de lumina la un anumit unghi pe corneea ochiului. Lumina este reflectata asupra endoteliului corneean si este colectata din nou de instrument.
Acesta amplifica zona iluminata si analizeaza modelul celular, determinand densitatea celulelor din zona de captare. Odata colectate datele, medicul oftalmolog va fi responsabil de interpretarea rezultatelor si transmiterea acestora in cadrul urmatoarei vizite.
Poate optometristul sa interpreteze rezultatul testului in momentul efectuarii testului?
Optometristul este cel care se ocupa de efectuarea testului. Acesta are cunostintele necesare pentru a confirma efectuarea corecta a acestuia. Cel care trebuie sa interpreteze si sa raporteze rezultatele obtinute este medicul oftalmolog, care o va face avand contextul clinic dupa o anamneza si examinare completa a pacientului.